Ryż

Posted By on sty 6, 2013 |


Ryż, pochodzący z południowo-wschodniej Azji, pod względem zajmowanej powierzchni upraw jest drugim po pszenicy zbożem świata – ponad 21% ogólnej powierzchni zajętej pod uprawę zbóż. Jego główne uprawy znajdują się w strefie klimatu subtropikalnego i tropikalnego, gdzie jest podstawową rośliną żywieniową. Uprawiany jest także, ale już na mniejszą skalę w klimacie śródziemnomorskim i na ciepłych obszarach w klimacie umiarkowanym. Na świeci uprawiany jest głównie ryż mokry zwany padi. Jest rośliną jednoroczną, jego uprawa wymaga wielkich nakładów pracy – ma wysokie wymagania cieplne i wodne, pola ryżowe zalewa się wodą doprowadzaną przeważnie w sposób sztuczny, której poziom obniża się tylko na czas zbiorów. W klimacie gorącym, w którym temperatury utrzymują się na poziomie 25-30oC, uzyskuje się nawet trzykrotne zbiory ryżu w ciągu roku. Z ziarna ryżowego wyrabia się kaszę, w niektórych krajach również mąkę. Przemysł wykorzystuje ryż do wyrobu krochmalu, pudru kosmetycznego i napojów alkoholowych – sake, arak, sakurada, spirytus. Wykorzystuje się ponadto słomę, z której wytwarza się maty dekoracyjne. Najwięcej ryżu produkuje się w Chinach – ponad 50% światowej produkcji i Indii – 22%, a więc w rejonach o umiarkowanych temperaturach i względnie wysokich opadach. Na dalszych, liczących się miejscach lokują się Bangladesz, Indonezja, Tajlandia – główny eksporter ryżu, oraz Wietnam.