Pszenica

Posted By on lut 16, 2013 |


Pszenica jest najbardziej znaną i najstarszą rośliną, pochodzącą z południowo-zachodniej Azji. Jest rośliną jednoroczną, wysiewana na wiosnę nazywana jest pszenicą jarą, jej uprawy przeważają w klimacie ciepłym natomiast wysiewana jesienią – pszenica ozima, przeważa w klimacie umiarkowanym. Pszenica ma wysokie wymagania zarówno glebowe, jak i wodne, potrzebuje dobrych, żyznych gleb (czarnoziemy, mady), starannej uprawy i obfitego nawożenia mineralnego. Obecnie – jako podstawowe zboże chlebowe, uprawiana jest we wszystkich strefach klimatycznych dzięki uzyskaniu wielu odmian, będących efektem długoletnich badań laboratoryjnych i pozwalających na jej uprawianie w bardzo zróżnicowanych warunkach. Pszenica wykorzystywana jest do przemiału na mąkę, do wyrobu kaszy, płatków, krochmalu oraz stanowi cenną paszę.W światowej produkcji i wymianie najważniejsze znaczenie mają dwa gatunki pszenicy:pszenica miękka (Triticum vulgare) – uprawiana w klimacie wilgotniejszym, zawierająca więcej skrobi i wykorzystywana do wypieku ciast i wyrobów cukierniczych,pszenica twarda (Triticum durum) – uprawiana w klimacie kontynentalnym, mniej plenna ale zawierająca więcej białka roślinnego – glutenu i nadająca się lepiej do wypieku chleba, wyrobu makaronów.W produkcji pszenicy przodują Chiny i Indie, ale jej produkcja jest również wysoka w Rosji, gdzie temperatury i sumy opadów są znacznie niższe.