Mięta pieprzowa

Posted By on Lis 3, 2016 |


image W Polsce uprawia się wyłącznie angielską odmianę tzw. czarnej mięty pieprzowej Mitcham. Powstała ona jako naturalna krzyżówka kilku gatunków dziko rosnących w miejscowości Mitcham pod Londynem i chociaż uczeni ustalili prawdopodobnych rodziców tej odmiany, nie udało się powtórzyć krzyżówki i w sposób kontrolowany uzyskać odmiany. Odmiana Mitcham charakteryzuje się silnym, mentolowym zapachem i chłodzącym smakiem. Łodygi i liście mają ciemnozielony kolor z odcieniem czerwonawym lub fioletowym. Z daleka pole ma odcień ciemniejszy niż inne rośliny i stąd pochodzi nazwa odmiany. Uprawa mięty pieprzowej rozpowszechniła się w całej strefie umiarkowanej, szczególnie na półkuli północnej, stopniowo rozszerzyła się na inne kontynenty. W Polsce uprawę tej odmiany rozpoczęto po I wojnie światowej. Liście mięty używane są w lecznictwie jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych i wzmagając apetyt, przeciwfermentacyjny, żółciopędny i żółciotwórczy oraz poprawiający smak leków. Napar z liści stosowany jest podczas pracy w wysokich temperaturach oraz jako orzeźwiający napój. W wielu krajach używa się liści jako przyprawy do ryb, mięsa, ziemniaków. Znaczna część ziela mięty jest używana do wyrobu olejku, który znajduje zastosowanie w lecznictwie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym.

Powiązane: