Roślina wymaga terenu ciepłego, słonecznego, o wystawie południowej i osłoniętego od wiatrów. Wymaga gleby lżejszej i przepuszczalnej, ale w wysokiej kulturze, żyznej, próchniczej, pulchnej, dostatecznie wilgotnej, z zawartością wapna, na którego brak majeranek jest bardzo wrażliwy. Na,polu przeznaczonym pod uprawę majeranku należy jesienią zastosować średnio głęboką orkę, pozostawiając ją przez zimę w ostrej skibie. Wczesną wiosną pole włókuje się a następnie bronuje lekkimi bronami, w celu utrzymania wilgotności i zniszczenia chwastów. Dobrym przedplonem będą okopowe na oborniku. Na glebach mniej żyznych zaleca się przyoranie obornika jesienią lub wczesną wiosną należy dać dobrze przefermentowany, wapnowany kompost. Przed założeniem plantacji należy zastosować na 1 ha 50 kg N a po wschodach i po pierwszym zbiorze po 20—25 kg/ha oraz 60—80 kg P2O i 80—100 kg K2O przed siewem. Majeranek ogrodowy uprawia się wyłącznie z nasion. Materiał siewny stanowią owoce suche — niełupki. Kształt ich jest okrągławo-jajowaty, barwa od jasnobrązowej do ciemnobrązowej, powierzchnia gładka, matowa. Zabarwienie i dobre wypełnienie nasion świadczą o ich dojrzałości. Długość niełupki wynosi około 1 mm, szerokość 0,6 mm, a masa 1000 niełupek 0,12—0,25 g. W naszych warunkach klimatycznych nasiona dojrzewają późną jesienią i z tego względu produkcja ich jest zawodna. Zdolność kiełkowania zachowują 2—3 lata.