Żyto

Posted By on mar 1, 2013 |


Żyto jest rośliną zbożową. Należy do rodziny traw. Jest rośliną jednoroczną. Najlepiej rośnie na glebach lekkich Żyto ma bardzo małe wymagania glebowe i wodne. Żyto jest bardzo odpornym zbożem. Ziarna są otulone długą i ostrą ością. Kłosy mają przekrój czterokańczasty wielkości pięciu do dwudziestu centymetrów. Dojrzałe żyto jest bardzo wdzięcznym zbożem do zbierania gdyż podczas młócenia łatwo oddziela się od plew. Żyto jest bardzo bogate w węglowodany. W obecnych czasach żyto jest siane po to aby zazwyczaj przerabiać na paszę dla bydła. Jeśli jest przeznaczone dla bydła to wtedy jest wykorzystywane jako słoma do ściółki. Ziarno przerabia się na śrutę albo podaje całe. Żyto skarmia się w formie zielonki czyli ścina całkiem młode zboże. Może być też przerabiana na mąkę żytnią jasną bądź ciemną, która przede wszystkim jest używana w piekarnictwie do wypieku chleba żytniego w którym jest dziewięćdziesiąt procent mąki żytniej, chleba mieszanego z pięćdziesięcioprocentowym udziałem mąki żytniej i bułek. Pieczywo upieczone z mąki żytniej dłużej zachowuje świeżość od innych wypieków. Z żyta produkuje się kaszę manną, płatki zbożowe. Ziarna żyta również znalazły zastosowanie w produkcji alkoholi.