Wprowadzenie

Posted By on lut 4, 2013 |


Warzywa cebulowe należą do rodzaju Pallium, rodziny Liliaceae.W Polsce uprawiane są następujące gatunki: cpbuln zwyczajna – Pallium cepa Hvar. cepa HAlm,Fibula kurtofluiilca – Alliums cape var. aggregation 0. Don.Bibula wielopiętrowa Alliums cape var., pro-Uftrum TarloMl-Tozzetti,HlNlntkR – Allium uwnUmiciun L.,IBdmlolŤtUH – Allium jistalnmm L.,Cebi IH perlowit – Alliums ampeloprasum L.,por -Alliums ampeloprasum ssp. porrum J.UnyCzosnek pospolity – Pallium sativum L., Szczypiorek – Pallium schoenoprasum L. Wszystkie gatunki Pallium pochodzą z półkuli północnej. Ojczyzną form jadalnych jest Azja Zachodnia i Środkowa. W stanie dzikim są bylinami. W uprawie szczypiorek, siedmiolatka i cebula wielopiętrowa pozostały roślinami wieloletnimi, pozostałe zaś gatunki uprawia się jako rośliny roczne, dwuletnie albo trzyletnie. W pierwszym roku uprawy warzywa cebulowe, wyjątkiem szczypiorku i siedmiolatki, tworzą cebulę, która składa się ze skróconej łodygi, tzw. piętki i mięsistych pochew liściowych – łusek.