Sztuczne dosuszanie cebuli

Posted By on mar 29, 2013 |


Sztuczne dosuszanie cebuli jest konieczne, gdy nie ma warunków do dosuszenia naturalnego (częste deszcze) lub, gdy zbiór jest zbyt późny. W celu równomiernego dosuszenia cebula w każdej partii powinna być wyrównana pod względem wielkości, stopnia podsuszenia szczypie i mięsistości szyjki. Metodę sztucznego dosuszania podgrzanym i niepodgrzanym powietrzem opracowali Kępkowa i Adamiecki. Dosuszanie cebuli powietrzem podgrzanym. Najszybciej można dosuszyć cebulę przez zastosowanie suszarni podłogowej ż podwyższoną temperaturą powietrza o 4-5 stopni C w stosunku do temperatury zewnętrznej. Podwyższenie temperatury zmniejsza wilgotność względną powietrza, do 60%, co ma istotny wpływ na szybkość suszenia. Temperatura nie powinna jednak przekraczać 25 stopni C. W wyższej temperaturze następuje deformacja łusek mięsistych oraz kruszenie i odpadanie łusek suchych. Podczas dosuszania przepływ powietrza w ciągu godziny na 1 MS dosuszanej cebuli powinien wynosić 150-200 m. Do dosuszania ciepłym powietrzem nadaje się suszarnia podłogowa SPZ 65. Maksymalna powierzchnia tej suszarni wynosi 66 m. Po zamontowaniu wszystkich kanałów i wysypaniu warstwy cebuli o wysokości 1 m można jednocześnie dosuszyć 30 t cebuli.