Rzepak i rzepik

Posted By on lut 15, 2013 |


Rzepak (inaczej zwany kapustą oleistą) i rzepik (tak zwana rzepa oleista) – są to rośliny oleiste, dostarczające około 15% światowej produkcji tłuszczów roślinnych. Mają dość duże wymagania glebowe. Znaczenie tych roślin w handlu międzynarodowym jest niewielkie. Z wyjątkiem obszarów północnych, są roślinami bardzo popularnymi w Europie. Rzepak pochodzi z obszarów śródziemnomorskich i początkowo występował jako chwast. Jego uprawę i rozpowszechnienie w Europie zapoczątkowali chrześcijanie, wykorzystując uzyskany z niego olej do celów oświetleniowych – do tzw. „wiecznych lamp” na ołtarzach i zastępując nim drogą, importowaną oliwę. Funkcję oświetleniową olej rzepakowy pełni do chwili obecnej w krajach azjatyckich.Do czołowych producentów rzepaku należą: – Chiny, skąd pochodzi 31% produkcji światowej,- Kanada – 17% produkcji światowej- Indie – 10,5 % oraz w Europie – Niemcy, Francja, Wielka Brytania i Polska Przeciętne plony na świecie kształtują się na poziomie 14 q/ha.Rzepik jest rośliną roczna z rodziny krzyżowych (jara lub ozima); uprawiany w strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego; ma żółte kwiaty, zebrane w baldachogrona; korzeń cienki; owocem rzepiku jest łuszczyna. Jest w uprawie mniej wymagający od rzepaku. Z jego nasion otrzymuje się olej jadalny, używany również w przemyśle mydlarskim; rzepik jest wykorzystywany także jako roślina pastewna.