Ryż, to również zboże, z tym że nie jest uprawiany w Polsce ale strefie klimatów gorących i ciepłych. Uprawiany jest przede wszystkim w Azji i Afryce. Mamy dwa typy ryżu: ryż zalewowy, uprawiany na polach zalanych wodą oraz ryż górski, nie wymagający zbyt dużej ilości wody. Ryż mokry jest rośliną która w czasie całego swojego wzrostu rośnie w płytkich zbiornikach wodnych. Małe roślinki sadzi się bezpośrednio do wody po około dwóch do sześciu tygodni od momentu skiełkowania. Ryż suchy, uprawiany jest na normalnych polach, nie wymaga dużej wilgotności, wystarcza mu to co spadnie w formie opadów. W zależności od długości ziaren mamy: ryż krótko ziarnisty, ryż średnio ziarnisty i ryż długo ziarnisty. Ryż długo ziarnisty jest uprawiany głównie w Indiach, Azji południowo – Wschodniej i Południowych Stanach Zjednoczonych. Taki ryz najlepiej gotować „na sypko”. Ryż średni jest uprawiany szczególnie w Japonii, Korei, Chinach. Ryż średni w trakcie gotowania staje się kleisty i z tego powodu nadaję się doskonale na ryżowe puddingi czy sushi. Ryz krótki ma kształt kulek i nadaje się idealnie jako dodatek do potraw, na przykład zupy ryżowej. Ziarno ryżu może mieć kolor biały lub kolor brązowy.