Pszenica

Posted By on Mar 30, 2013 |


Pszenica to królowa wszystkich zbóż. Należy do najważniejszych roślin zbożowych na świecie. Jest zbożem z którego powstaje mąka na chleb. Są różne gatunki pszenicy: pszenica zwyczajna najbardziej rozpowszechniona oraz pszenica twarda tak zwana makaronowa. To z niej powstają wszelkiego typu makarony. Ze zboża pszenicy wytwarza się wszelkiego typu mąki ja na przykład: tortowa, krupczatka, luksusowa, chlebowa, graham czy razowa. Zastosowanie mąki jest bardzo różnorodne. Ma zastosowanie w piekarnictwie, cukiernictwie. Z ziaren powstaje kasza manna, płatki śniadaniowe, płatki owsiane. W procesie przeróbki ziaren odpadem są otręby stosowane jako produkt paszowy. Innym odpadem jest słoma czyli łodygi zboża pozostałe po zbiorze. Słoma jest wykorzystywana najczęściej jako nawóz organiczny czyli jeszcze na polu jest rozdrabniana, rozsypywana oraz zaorana. Słoma może być też zastosowana jako pasza dla zwierząt, ściółka, biopaliwo, podłoże do uprawy grzybów albo może służyć jako materiał do tworzenia różnych wyrobów artystycznych. Słomę można przechowywać w stogu albo zbalować odpowiednią prasą. Kiedyś słomą były kryte dachy tak zwane „strzechy”. Był również okres kiedy słoma służyła do ocieplania budynków

Powiązane: