Palma kokosowa – kokos właściwy

Posted By on lut 22, 2013 |


Palma kokosowa pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest drzewem dorastającym do 30 m wysokości. Uprawia się ją w strefie przybrzeżnej wilgotnego klimatu równikowego. Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie tłumaczy się jako ” drzewo, które dostarcza wszystkie potrzeby życia”. Kopalne szczątki z Nowej Zelandii wskazują, że rośliny o małych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat. Najstarsze skamieniałości były znajdowane w Radżastanie w Indiach. Jej owoce wyrzucone przez morze i zdolne do kiełkowania znajdowano w Norwegii. Obecnie jest najczęściej występującą palmą, gdyż rośnie wzdłuż Palma kokosowa ma pierzaste o długości do 6 m i szerokości 60-90 cm a owoce – orzechy – mogą ważyć do 2,5 kg i zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, cukrów, żelaza i witaminy C. Drzewo lubi piaszczyste, słone plaże, jest światłolubne i wymagające regularnych opadów – od 75 do 100 cm rocznie.Wszystkie części palmy kokosowej są użyteczne i znajdują wszechstronne wykorzystanie – w przemyśle spożywczym, w budownictwie, w medycynie, w ogrodnictwie i rolnictwie i w wielu innych dziedzinach. Z jednego drzewa można uzyskać do 75 „orzechów” rocznie co stanowi znaczącą wartość ekonomiczną.Suszony miąższ orzecha, zwany koprą, zawiera 60-70 % tłuszczu. Rocznie produkuje się 5,2 mln ton kopry, a do największych producentów należą: Filipiny – 2,2 mln ton, Indonezja – 1,1 mln ton, Indie – 0,7 mln ton, a także Meksyk, Wietnam i Sri Lanka.