Kukurydza

Posted By on Sty 29, 2013 |


Zboże zawsze kojarzy się ze źdźbłem i kłosem ale wbrew pozorom kukurydza tez należy do roślin zbożowych. Jest to roślina jednoroczna. Pochodzi z Meksyku. Kukurydza rośnie na grubych łodygach pokrytych szerokimi liśćmi które są z wierzchu lekko omszone. Owoce układają się w kształcie kolby okrytej płaszczem ze skórki. Dojrzałe kolby kukurydzy maja kolor biały albo żółty, pomarańczowy, brunatny. Mają bardzo dobry system korzeniowy sięgający nawet dwóch metrów. Kukurydza nie znosi przymrozków, wymaga gleb żyznych i dobrze nawożonych w zamian nie wymaga nadmiernych opadów i wspaniale rośnie nawet w okresie suszy. Mamy różne rodzaje kukurydzy ale z najbardziej popularnych jest odmiana pękająca z której robi się popularny pop corn. Kukurydza ma również działania lecznicze: jest stosowana jak środek moczopędny, przeciwzapalny i rozkurczowy. Kukurydza występuje w odmianach jadalnych i pastewnych. Kukurydza jadalna ma ziarnka żółte lub perłowe. Jest słodka. Kukurydzę do bezpośredniej konsumpcji można konserwować, marynować i zamrażać. Świeże kolby można ugotować w całości do miękkości w lekko osolonej wodzie i podawać polewane roztopionym masłem. Można je posypać również startym żółtym serem.

Powiązane: